Nyheterna Västra Götaland
Nyheter från dagen: 2 juni
Detta är några av händelserna i Västsverige torsdagen den 2 juni.
Älvstrandens vd Lena Andersson får sparken: ”Nu ska jag ta semester”
Vd:n för det kommunala fastighetsbolaget Älvstranden i Göteborg, Lena Andersson, sparkas efter misstankar om mutor som inte anmälts och andra oegentligheter, rapporterar Expressen. Styrelsen för bolaget menar att granskningen inte är huvudskälet till att hon får gå – men att det har påverkat dem.
Nu är festen igång: ”Hoppas på hundratusentals besökare”
Ostindiefararen hade planerat en andra resa till Kina, men den blev inte av. I stället fick skeppet äran att inleda Göteborgs 400-årsjubileum med salut framför marinan.
Lidköpingsläkarna om sparförslaget: Patienter kommer att dö
Styrelsen för Skaraborgs sjukhus bestämde på fredagen att överlåta till regionen att besluta om det sparförslag som nu ligger på bordet. Förslaget innebär bland annat att akuten i Lidköping kan komma att läggas ner. Kritiken från personalen på akuten är knivskarp. – Några få kommer faktiskt att dö, säger Emma Peterson, akutläkare i Lidköping.
Polestar vill flytta till centrala Göteborg – kan innebära 1500 nya jobb
Bilföretaget Polestar vill bygga ett nytt huvudkontor i Göteborg. Tanken är att det nya området i Frihamnen ska stå klart till 2028. – Det kommer att innebära att personalstyrkan växer från dagens 1 500 till 3000 medarbetare, säger Christian Borg, presschef på Business Region Göteborg.
Sex partier i Västra Götaland protesterar mot Tidöavtalet
Nu protesterar Västra Götalandsregionen, en av Sveriges största arbetsgivare, mot ett förslag i Tidöavtalet. Om förslaget blir verklighet kan det innebära att vårdpersonal i framtiden måste anmäla till Migrationsverket eller polisen om de kommer i kontakt med papperslösa. – Vi kräver att vi inte ska ha en angiverikultur här i Sverige, säger Carina Örgård, ledamot i Vänsterpartiet i regionstyrelsen.
Göteborg 400 år: Här är artisterna du inte får missa på jubileumsfestivalen i Frihamnen
Det kallas århundradets festival – och tanken är att fira Göteborg 400 år, dock två år försenat. Det har kritiserats för att ha för mycket Stockholmsinslag. Festivalens bokare guidiar till tre lite ovanligare punkter på festivalen, som försöker täcka mer än musik. – För 100 år sedan var Einstein på Liseberg, vi vet inget vad som blir avtrycket här om hundra år, säger Jessica Winnberg, bokare.
Göteborg firar 400 år – här är trenderna för framtiden
Göteborg firar 400 år med start på fredagen. Att se tillbaka i historien är betydligt mycket lättare än att sia om framtiden – men två saker vet vi redan. Göteborgarna blir fler och befolkningen blir både äldre och yngre. – Göteborg har väldigt många unga, så vi blir en av Europas yngsta städer, säger Christina Ceder, omvärldsanalytiker.
Nyheter från dagen: 1 juni
Detta är några av händelserna i Västsverige torsdagen 1 juni.
Ny rapport: Kraftig ökning av stödinsatser till unga kriminella i Göteborg
Antalet personer som är får stöd kopplat till kriminalitet har mer än tredubblats i Göteborg sedan 2018, visar en ny rapport från Socialtjänsten – Det finns alltid en utmaning att klara ekonomin, säger Marie Larsson, avdelningschef socialförvaltningen Centrum.
Eldningsförbud råder i alla Västra Götalands kommuner
Med anledning av mycket torra marker råder nu eldningsförbud i samtliga kommuner i Västra Götaland. Med risk för spridning är det är förbjudet att elda och grilla på områden som ligger nära skogen.
Familjebostäder efter hissolyckan i Göteborg: Inga tecken på fel
Familjebostäder ska genomföra en teknisk analys efter olyckan i Göteborg där en pojke föll ner i ett hisschakt. – Vi har tittat i loggar och har inga signaler om att det skulle vara något fel på hissen, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder.
Piken mot Stockholm: ”Göteborg är spårvagnshuvudstaden”
Vinna EM-guld vore förstås en fjäder i hatten. Men frågan är om det inte är ännu viktigare att komma före spårvagnsförarna från huvudstaden. – Göteborg är spårvagnshuvudstaden, vi ska vinna hela skiten, säger föraren Emelie Hallman.
Högg ihjäl sin mamma – åtalas för mord
En man i 50-årsåldern åtalas för mord på sin mamma. Enligt stämningsansökan ska mannen utdelat minst 20 slag och hugg mot mammans huvud med en köttyxa.
Barn i Göteborg föll ner i hisschakt under räddningsinsats
En pojke under 10 år vårdas med livshotande skador efter att fallit fem våningar rakt ner i ett hisschakt i Göteborg. Barnet hade klämts fast med benet i hissen på femte våningen men något gick fel när räddningstjänsten skulle hjälpa barnet komma loss. – Det är en fruktansvärt händelse och mina tankar är med familjen, säger Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten i Storgöteborg.
Ett år efter nya lagen om hedersförtryck: Inte ett enda åtal
Den 1 juni 2022 trädde den nya lagen om hedersförtryck i kraft. Ett år senare har lagen inte lett till ett enda åtal. – Lite besviken är jag såklart. Jag hade hoppats på i vart fall något åtal efter så lång tid som ett år, säger Jessica Wenna, åklagare specialiserad på hedersbrott.
Kritiken mot polisen: Låg kompetens om hedersbrott
Regionalt stödcentrum heder i Göteborg hjälper personer som drabbats av hedersbrott. Chefen Christine Lidström är inte förvånad över att den nya lagen om hedersförtryck inte lett till några åtal. – Den här specifika lagstiftningen ställer väldigt höga krav på åklagare och polis, men också på den utsatta, säger Christine Lidström.
Organisationen Onewhale om vitvalen i Hunnebostrand: ”Var absolut Hvaldimir”
Under söndagen syntes en vitval i Hunnebostrand på västkusten. Nu är organisationen Onewhale övertygade om att det är samma val som fått stor uppmärksamhet i Norge, och som kallas ”Hvaldimir”. – Vi känner igen hans personlighet, men han har också ett par ärr på kroppen som är unika för honom, säger Sebastian Strand, marinbiolog One Whale.
Nyheter från dagen: 31 maj
Detta är några av händelserna i Västsverige onsdagen den 31 maj.
Volvo Cars milstolpe i Torslanda – innan fabriken byggs om
På onsdagen rullade den av bandet – den nio miljonte bilen som tillverkats på Volvos fabrik i Torslanda. Men nu ska snart fabriken byggas om för drygt 10 miljarder. – En härlig bedrift och en milstolpe för fabriken, och nu är vi på väg mot att bli fullt ut elektrifierade till 2030, säger Javier Varela, vice vd på Volvo Cars.
Källa: SR - Sveriges Radio