Vaccinering mot säsongens influensa

Vaccination

Vaccination
 Skriv ut    2015-12-31

1177

När du vaccinerar dig mot influensa får immunförsvaret hjälp att skydda kroppen bättre mot viruset. Om du ändå blir sjuk får du mildare symtom. Influensa är oftast ofarlig. Men om du har någon kronisk sjukdom eller är över 65 år kan du bli svårt sjuk och även drabbas av svåra följdsjukdomar som till exempel lunginflammation och blodförgiftning.

Gör vad du kan för att minska risken. Vaccinera dig i tid!

Ett väl beprövat vaccin som använts i över 40 år

Vaccinet anpassas varje säsong för att klara det senaste viruset, men själva grunden är alltid densamma. Det har använts sedan 70-talet och har givits till många miljoner människor. Det är ett pålitligt vaccin och det bästa skyddet mot influensa. Skyddet av influensavaccinet varar en säsong så man måste vaccinera sig varje år. När du vaccinerar dig kan du bli öm och svullen runt vaccinationsstället och en del får lite feber. Besvären går över inom några dagar.

Säsongens influensavaccin heter Vaxigrip®.

Risken att bli allvarligt sjuk

Du har större risk att bli allvarligt sjuk och bör vaccinera dig om du

 • har fyllt 65 år,
 • har någon av dessa sjukdomar oavsett ålder:
  – kronisk hjärt- eller lungsjukdom,
  – svårbehandlad diabetes,
  – kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering,
  – kronisk lever- eller njursvikt,
  – extrem fetma,
  – neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen,
 • är barn med flerfunktionshinder eller svår astma,
 • är gravid.

Vaccination till alla gravida kvinnor

Gravida kvinnor har ökad risk att bli svårt sjuka av influensa, framför allt i slutet av graviditeten. Därför rekommenderas alla gravida att vaccinera sig med säsongsinfluensavaccin efter rutinultraljudet. Vaccinationen påverkar inte fostret.

När, var och till vilket pris?

Du kan vaccinera dig på din vårdcentral från 3 november. Om du tillhör någon av grupperna ovan betalar du 100 kronor. För övriga kostar det 180 kronor.

SMS-påminnelse om influensavaccination

På Smittskyddsenhetens hemsida, www.vgregion.se/influensasms, kan du anmäla ditt mobiltelefonnummer och få en påminnelse när det är dags att kontakta vårdcentralen för influensavaccination. Tjänsten är gratis och du får påminnelse varje år tills du tar bort ditt telefonnummer.

 • Av
 • Firma24
 • Senaste uppdatering: 2019-05-05
Meny

  Meny

Här är menyn. Klicka och läs mer. Du kan även söka efter information.